Sigortalıların ölümü halinde yapılan cenaze yardımı konusunda eşitsiz bir uygulama söz konusu. Ölen memur için hak sahiplerine 2018 yılında 2 bin 241 TL yardım yapılırken, işçi ve esnafın aktif çalışırken ya da emekli iken ölümünde 595 lira cenaze ödeneği veriliyor. Emekli memur öldüğünde, son aylığı tutarında ölüm yardımı veriliyor. Memurlara, eşi ve çocukları öldüğünde bin 120 lira ölüm yardımı yapılıyor. Eşi ve çocuğu ölen esnaf ve işçiye herhangi bir yardım yapılmıyor. Memurlarda ölüm yardımı için süre aranmazken, işçi ve esnafın ölümünde hak sahiplerinin yardımdan yararlanabilmesi için en az 360 gün prim ödeme koşulu aranıyor. Ölüm yardımı kimler için yapılır? Ölüm yardımı kimlere ödenir? İşsizlik döneminde ölen işçi ve esnaf için ölüm yardımı yapılır mı?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli SSK ve BAĞ-KUR’luların ölümü durumunda hak sahiplerine “cenaze ödeneği” adı altında ölüm yardımı yapıyor. 2018 yılında SGK’nın işçi ve esnaf statüsündeki sigortalılar için yaptığı cenaze yardımı 595 lira seviyesinde bulunuyor.
ÖLÜM YARDIMINDAN İŞSİZLERİN YAKINLARI DA YARARLANIR
Bu yardımdan, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü ya da yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin yakınları yararlanıyor. Dul ve yetim aylığı alanların ölümünde, yakınlarına yardım yapılmıyor.
SGK, aktif çalışırken hayatını kaybeden SSK ve BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalıların yakınları için de cenaze ödeneği veriyor. Bu haktan yararlanabilmek için, sigortalı adına en az 360 gün prim ödenmesi gerekiyor.
Ödemeler, sırasıyla ölen kişinin eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, onlar da yoksa kardeşlerine veriliyor.
Hiçbir yakını bulunmayan emekli veya sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, o yılki ödeneği (2018 için 595 lirayı) geçmeyen masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişiye ödeniyor.
SSK ve BAĞ-KUR’lu sigortalıların eş ve çocuklarının ölümü halinde yardım yapılmıyor.
ÖLEN MEMURUN YAKINLARINA 2 BİN 241 TL
Devlet memurlarına, memur olmayan eşi ile aile yardımı almakta olan çocuğu hayatını kaybettiğinde bu yıl için bin 120 lira ölüm yardımı yapılıyor. Devlet memurunun ölümü halinde ise hak sahiplerine 2 bin 241 lira ödeniyor. Ölen devlet memuru için verilen ölüm yardımı, memur sağlığında belli bir kişiyi bildirmişse ona yapılıyor. Bildirim yapılmadıysa sırasıyla eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa anne babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine ödeniyor. Ölüm yardımında herhangi vergi kesintisi yapılmıyor.
Memurun ölen eşi de memursa, kendi kurumu tarafından ölüm yardımı ödenmiyor. Sadece eşinin kurumundan ölüm yardımı alıyor. Aile yardımından yararlanmayan çocukların ölümünde, memur anne babaya ölüm yardımı yapılmıyor. KİT’lerde çalışan sözleşmeli personelin ölümü durumunda, hak sahiplerine, ücretinin iki katı tutarında ölüm yardımı yapılıyor. Ölü doğan çocuklar için ölüm yardımı yapılmasında, bu çocuğun 180-300 günlük olması koşulu aranıyor. Emekli Sandığı’na tabi emeklilerin ölümü durumunda hak sahiplerine ölüm yardımı olarak, son aldığı bir aylık emekli aylığı tutarında para ödeniyor.
SİGORTALI İŞSİZİN HAK SAHİBİ DE YARARLANIR
SSK ve BAĞ-KUR’a en az 360 gün prim ödeme koşulunu yerine getiren kişiler, öldükleri tarihte işsiz veya BAĞ-KUR kapsamında herhangi bir faaliyette bulunmuyor olsa da hak sahiplerine 2018 yılı için 595 lira tutarındaki cenaze yardımı ödenir. Hakkı olduğunu bilmediği için daha önce yardım almamış olan kişiler, geriye doğru son beş yıl içinde kaybettikleri yakınları için cenaze yardımı alabilirler.
YAZILI BAŞVURUN
Cenaze yardımı alabilmek için hak sahiplerinin bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine yazılı başvurması gerekir. Başvuruda, ölüm tarihine yer verilmeli. Ölen sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, resmi makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin dilekçeye eklenmesi yeterli kabul ediliyor.
Yazının orijinalini görmek için lütfen tıklayınız