Çalışmadan nasıl emekli olunur?

Ev kadınları başta olmak üzere sigortalı bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilirler. İsteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmek için düzenli prim ödemek gerekiyor.  Sigortalı çalışırken herhangi sebeple çalışmayı bırakan fakat prim günü eksik olanlar da eksik prim günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirler.

İşçi, memur veya kendi adına bağımsız çalışanlar zorunlu sigortalı sayılır. Bu kişiler prim günü, sigortalılık süresi ve yaş koşullarını yerine getirerek emekli olabilirler.

Sigortalı bir işte çalışmayan, ayda 30 günden az çalışan veya sigortalı çalışmayı bıraktığı için prim günü eksik olanlar da isteğe bağlı sigorta yaptırarak emekli olabiliyorlar.

İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücret ile bunun 7,5 katı arasında değişen tutarlar üzerinden ödenir. Kazancın ne kadar olacağı sigortalının kendisi tarafından belirlenir. Genel olarak asgari ücret üzerinden prim yatırılıyor. 2025 yılı itibarıyla isteğe bağlı sigorta primi 1 gün için 277,39 TL, 30 gün için de 8.321,76 TL’dir.

2008 yılına kadar isteğe bağlı sigorta primini 4/a statüsünde ödeyenler daha az primle ve daha erken emekli olabiliyordu. Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında yatırılan primler 4/b statüsüne sayılmaya başlandı.

Sigortalı çalışmaya 2008’den önce başlayan ve birden fazla statüde çalışması bulunanlar, son 7 yıllık hizmet süresi içinde en fazla hangi statüde çalışmışlarsa o statünün kurallarına göre emekli olabiliyorlar.

Hizmet süresinin tamamında veya son 7 yıllık hizmet süresinin çoğunluğunda isteğe bağlı sigorta primi ödemiş olanlar BAĞ-KUR statüsünde emekli olabiliyorlar. Daha önce 4/a (SSK) statüsünde çalışmış olanların SSK’dan emekli olabilmesi için son 7 yıllık hizmet süresinde isteğe bağlı sigorta priminin 1260 günü aşmaması gerekir. Aksi takdirde 4/b statüsünün gerektirdiği koşulları sağlamadan emekli olamazlar. Bu durumda emeklilik tarihleri gecikebilir.

SSK’DAN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN SON 7 YILA DİKKAT

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SSK statüsünde emekli olabilmek, doğru zamanda 4/a’ya geçiş yapmalı. Örneğin, isteğe bağlı sigortada devam ettiği takdirde 58 yaşında emekli olabilecek bir kadın sigortalı, 4/a’lı olarak 56 yaşında emekli olabiliyorsa 56 yaşından 3.5 yıl önce 4/a’ya geçiş yapabilir. 4/a statüsünde bin 261 gün prim ödedikten sonra emeklilik dilekçesi verdiğinde, iki yıl daha erken emekli olabilir.

EV HİZMETLERİNDE VE PART TİME ÇALIŞANLAR 4/A’DAN PRİM ÖDEYEBİLİR

Ev hizmetlerinde çalışanlar ile aylık sigortalı çalışması 30 günden az olanlar e-Devlet’ten isteğe bağlı sigorta başvurusu yaparak prim ödediklerinde 4/a’lı sayılırlar. Bu kişiler isteğe bağlı sigorta primlerini takip eden ayın 20’sine kadar ödeyebilirler.

Ev hizmetlerinde çalışanların yanı sıra şehiriçi ulaşım araçlarında çalışanlar, sanatçılar ve diğer part time çalışanlar bu şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek eksik günlerini tamamladıklarında SSK statüsünden emekli olabilirler.

YURT DIŞINDA YAŞAŞANLAR İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRAMAZ

İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmek için aranan şartlar şöyle:

Türkiye’de ikamet etmek,

Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

18 yaşını doldurmuş bulunmak,

Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe bağlı sigorta talebinde bulunmak.

Yazının orijinalini görmek için lütfen tıklayınız